Dykkeseminaret på Ullevål – Teknisk dykking

By on 19. november 2013

foredragOSDK var godt representeret på dykkeseminaret på Ullevål tirsdag 12. november med ni medlemmer.

Kveldens tema omhandlede en litt annen type dykking enn den vi driver med i OSDK, men utrolig spennende likevel.

 

Seminaret var delt op i tre deler. Første del tok Jonas Søderberg seg av. Han tok oss med på gruvedykking i Sverige. En litt annen opplevelse enn det vi har sett om grottedykking på TV, for i gruver er det tydelige spor etter menneskelig aktivitet.

Jonas Søderberg er svensk, men jobber i dag i brannvesenet i Norge.

 

Næste innlegg var fra en tidligere marinejeger, Tommy Brenden. Her var det et noe annet innhold. Med dykking ut og inn av ubåter for ikke å bli oppdaget fra land, og  de kravene til navigasjon dette medfører, var også spennende at høre om.

Alene sidsnevnte kvalifikasjon (navigasjon) ville utelukke en del OSDK-ere, men vi tilfredsstiller nok ikke aldersgrensen heller, for ikke å snakke om de fysiske og psykiske krav.

Det blir nok med sportsdykkinge for oss, men det er jo ikke så verst det heller!

 

Sist men ikke minst holdt Jan Arild Aaserud et spennende innleg om vrakdykking. Her følte vi oss litt mer hjemme, hvis man ser bort fra dykking med blandingsgass og dyp på over 100 m. Vraket som innlegget hovedsakelig handlet om, var Blümmer, som ligger ved Tvistein Fyr mellom ikke så langt fra Svenner, hvor vi jo er kjent.

Det ble vist film som ikke tidligere var vist, så dette var en slags premiere. Båten ble ikke senket ved Tvistein, men torpederet av engelsk u-båt utfor Jylland, hvor bauen ble sterkt skadet. Båten fløt og den fortsatte mot norsk havn, men nådde altså ikke helt frem.

Les mer på denne linken: http://dykkepedia.com/wiki/Brummer

Jon Arild Aaserud har også dykket på Tin, som ligger på samme dyp, men ferskvann.

 

 

Det ble en del spørsmål fra salen, spesielt om utstyret til disse dykkerne, rebreather. Jeg kjenner ingen i OSDK der vurderer slikt, men det skulle vært interessant å prøve.

Investeringen er forholdsvis stor, ca. kr 100.000, og det er nødvendig med hyppig brug, hvis man ønsker å bli en trygg og bra teknisk dykker.

 

Curt

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>